Fánky

Fašiangy. Obdobie plné plesov, tancovačiek, a sladkých vyprážaných jedál. Áno áno viem čo si poviete, sladké a ešte aj vyprážané ? Ale túto tradičnú slovenskú sladkosť raz za rok proste musíte mať. Veď potom príde pôst a vy zabudnete, že ste niečo také “nezdravé” jedli. A bol by naozaj hriech si ich nespraviť.

 

Čo budeme potrebovať:

  1. 500g polohrubej múky
  2. 20g masti
  3. 1 celé vajíčko
  4. 3 žĺtka
  5. 2 polievkové lyžice smotany alebo bieleho jogurtu (ja som dala biely jogurt)
  6. 2cl rumu
  7. štipka soli
  8. 1 polievková lyžica cukru
  9. 1 balenie kvasníc
  10. trochu mlieka
  11. tuk na vyprážanie
  12. Trstinový cukor práškový

Ako na to:

Najprv si zarobíme kvások z kvasníc, mlieka, múky a štipky cukru. Necháme vykysnúť. Keď nám kvások vykysne, pridáme do misy, kde máme už naváženú múku a postupne pridávame všetky suroviny. Cesto sa má mierne lepiť, ale nie moc. Necháme vykysnúť. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť si vyvaľkáme na múkou posypanej doske. Potom radielkom vykrajujeme ľubovoľné tvary a do každého tvaru ešte spravíme radielkom rysku. Vyprážame do zlatista z každej strany. Nechám na Vás či na masti, oleji alebo kokosovom oleji. Ak sú krásne ružovkasté, vyberieme na tanier kde máme servítky aby nám odkvapkali od oleja. Ešte vlažné obaľujeme v práškovom trstinovom cukre, do ktorého sme pridali vanilkový lusk.  Podotýkam, že z tejto dávky spravíte asi tak cca 100 kusov.

Reklamy

One thought on “Fánky

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s